Kære alle jer derude.

Vores grundlæggende natur er at handle, ikke at blive handlet med. Ligesom det sætter os i stand til, at vælge vores reaktion på bestemte omstændigheder, giver det os også styrken til at skabe omstændigheder.

At tage initiativ betyder ikke, at bruge albuerne eller, at man er utålelig eller aggressiv. Det betyder, at vi erkender vores ansvar for at få ting til at ske.

At være proaktiv fremfor reaktiv, er i denne forbindelse et rigtig godt begreb. Hvis vi bliver spurgt, vil de fleste af os også påstå, at vi er proaktive. Men hvad vil det sige at være proaktiv? Hvad vil det sige at være reaktiv. Vores sprogbrug er en meget reel indikator for, i hvor høj grad vi er proaktive eller reaktive.

Reaktive menneskers sprogbrug frigør dem for ansvar. F.eks. ”Jeg kan ikke gøre det, jeg har simpelthen ikke tid.” Noget udenfor mig – begrænset tid – styrer mig. Her kommer man meget nemt til at føle sig som offer, og som om man ikke har styr på tingene/livet.

I min verden, er man proaktiv, når man kan beskrive den fremtid man ønsker – og tager udgangspunkt i denne fremtid i sine planer og aktiviteter.

En proaktiv måde at skabe forandring på er indefra og ud. ”Jeg kan sortere i det jeg laver, og derved få mere tid til det jeg egentlig gerne vil.

Jeg indrømmer, at det er meget svært at acceptere rent følelsesmæssigt. Men før en person dybtfølt og oprigtigt kan sige. ”Jeg er det, jeg er i dag, på grund af de valg, jeg traf i går, ” kan den samme person ikke sige ”Jeg vælger noget andet.”

Nu kan man spørge sig selv, hvorfor jeg netop kommer ind på dette emne. Det er fordi:

Jeg læser i denne tid en masse artikler om stress, hvad må jeg og hvad må jeg ikke? F.eks.:

Hvad og hvor meget motion skal man dyrke?

Hvor fysisk aktiv skal man være, hvis man er stresset?

Må jeg gå til koncert, hvis jeg er sygemeldt med stress?

Spørgsmålene er der som sådan ikke noget i vejen med. Det er mere svarene. Der findes ikke kun et svar til hele Danmarks befolkning. Der er selvfølgelig nogle retningslinjer, men når dette er sagt, er det jo også individuelt.

Så derfor, kære stressramte. Være proaktiv, tag’ et valg, få professionel hjælp. Jeg ved, at jeg ved at lytte til dig og det som du har brug for, kan hjælpe lige netop dig hele vejen ud af stressen, og give dig nogle værktøjer du kan bruge, også fremadrettet!

Kærlig hilsen Jette